Význam jednotlivých živin pro tělo: Tuky

01/10/2017 15:38:43 Autor: Filip Grznár

TUKY

Tuky jsou asi nejzatracovanější živinou, kolem které se shlukuje spousta nepravdivých mýtů a pro neznalé lidi je to strašák číslo jedna. Přitom tuk na rozdíl od sacharidů je cenným zdrojem energie a navíc energie z tuků je k dispozici mnohem déle. Zároveň také tuk má vyšší energetickou hodnotu a není proto nutné ho sníst mnoho a přesto získáme mnohem více energie než u sacharidů. Nakonec tuk byl, kromě bílkovin, dalším vyhledávaným zdrojem potravy i u našich pravěkých předků. Ti se kromě masa z mršin a malých živočichů, živili také orgány a tkáněmi bohatými na tuk, neboť věděli, že z nich budou mít po dlouhou dobu k dispozici dostatek energie. Své o tom ví například i medvěd grizzly, který dává při lovu lososů přednost jejich mozku, který je cenným zdrojem tuků. Zato dnešní moderní člověk se tuků bojí a vyhýbá, tuk je brán v mnoha případech jako takový černý Petr. Přitom v případě, že tělo naučíme pomocí vhodných stravovacích návyků a například také díky otužování organismu a vystavování se chladu, kdy je tělo vystaveno stresu a do značné míry využívá právě tuk jako energii pro pokrytí tepelných ztrát, lze z tuků získat nepřeberné benefity.

Tuky jsou sloučeninami mastných kyselin, některé tuky si tělo vytváří samo, další tzv. esenciální si samo vytvořit nedokáže a je závislé na příjmu těchto tuků ze stravy, je to něco obdobného jako u aminokyselin.

Tuky obecně dělíme na nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Mezi nenasycené mastné kyseliny spadají některé významné látky, jako například omega 6 a omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a také pomáhají snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění. Pod tyto nenasycené mastné kyseliny spadá například kyselina linolová, která je právě přímo zodpovědná za snižování cholesterolu a její nedostatek se může projevovat například špatným hojením ran a zranění. Dále tu máme nasycené mastné kyseliny, mezi nejznámější patří trans mastné kyseliny, které vznikají ztužováním tuků a často způsobují zvyšování hladiny cholesterolu a mnohá cévní a srdeční onemocnění.

Tuky se dále dělí na rostlinné, což jsou například oleje, semena a ořechy a živočišné tuky, což je například máslo, tuk v mase a v mléčných výrobcích.

Tuky se podílejí významným způsobem na řadě metabolických procesů v našem těle a jsou zásadní z hlediska vstřebávání některých vitamínů, jako je A, D, E a K a dále jsou důležitými činiteli při tvorbě některých hormonů, z kterých můžeme zmínit například testosteron a další hormony, které ovlivňují vše od pocitu hladu, přes libido až po různé nálady. Některé tuky také ovlivňují imunitu, zdravé nehty, vlasy a pokožku.

Správná volba tuků nám může, stejně jako u bílkovin, pomoci k dalšímu svalovému růstu, neboť tuk má jak již bylo zmíněné velký energetický potenciál. Je obrovskou chybou se tuku vyhýbat jako celku, tuk ve stravě chybět nesmí, je ale potřeba s rozvahou vybírat ty správné zdroje a formy tuků. Důležité je i jejich zpracování, neboť při vysokých teplotách mohou měnit svojí strukturu a stávají se pak zvýšenou zátěží pro náš organismus. Při správné volbě a příjmu jednotlivých tuků, můžeme očekávat jedině dobré výsledky a správnou funkci našich metabolických a hormonálních změn. V předchozích odstavcích bylo zmíněno i vystavování těla chladovému prostředí, či otužování, kde dochází k tzv. třesové termogenezi, kdy svaly vykonávají práci a vytváří teplo, aby se pokryly tepelné ztráty. Tato činnost, přináší řadu užitečných faktorů, jako je úbytek podkožního tuku, zlepšení cévních a srdečních funkcí, více energie, síly a celkové vitality organismu a tyto jevy by se bez správného příjmu tuků neobešly. 

 

Použité zdroje: Výživa pro fitness a kulturistiku - Ing. Ivan Mach, Jiří Borkovec

Fitness výživa – Susan M. Kleiner

Komentáře