GymPorn
Partneři magazínu
  • Original-Store

    Internetový obchod přináší do Vašich šatníků trička, bundy, mikiny na zip i bez, kalhoty, kraťasy apod.
  • Czech Virus

    Mladá firma, ale už nyní patří mezi sportovci k nejoblíbenějším. Doplňky výživy Czech Virus užívají přední tváře fitness a silových sportů v ČR.
  • Particle Peptides

    Zásobuje své zákazníky nejkvalitnějšími lyofilizovanými peptidy a proteiny na trhu spolu s laboratorním příslušenstvím prostredníctvím internetového obchodu.
  • NABBA/WFF Czech Republic

    Federace podporující rozvoj, vzdělávání v kulturistice a fitness. Program na podporu sportovců se zaměřením na zvyšování jejich kondice, fyzické zdatnosti a zlepšení osobní výkonnosti včetně zdravotně hendikepovaných osob. Pořadatel národních soutěžích dle pravidel federace NABBA a federace WFF.
Informace o navázání partnerství

6 pravd o umělých sladidlech

6 pravd o umělých sladidlech
Je to boom, nejen cukrovkáři, kteří si na cukr musí dávat pozor ujíždí na umělých sladidlech. Umělá sladidla nezvyšují krevní cukr a s chutí jídla dokáží udělat divy, přitom nezvyšují kalorickou hodnotu jídla. Zkrátka zázrak, víte o nich všechno?
1, umělá sladidla nezpůsobují zubní kazy, jelikož mají minimální kalorickou hodnotu, a tak bakteriím nenabízejí žádnou výživu.
2, potraviny, které obsahují víc než 10 % umělých sladidel mohou mít projímavé účinky při větší konzumaci. Spolehlivě to funguje u žvýkaček.
3, potraviny se sladí směsí umělých sladidel, aby se co nejvíce přiblížily chuti přirozené sladkosti sacharózy.
4, někteří vyznavači štíhlé linie jsou přesvědčeni, že umělá sladidla jsou jejich záchranou. Prokazatelně se po umělých sladidlech spíše přibírá, neboť sladký impuls indikuje organismu přítomnost sacharidů. Mozek tedy vydá signál k jejich zpracování ošizen umělými sladidly. Paradoxně tedy dostáváme větší chuť k jídlu a na sladké. Doporučuje se tedy sladit spíše přírodními látkami jako je stévie či javorový sirup. Ověřit to lze snadno, pozorujte někdy jak rychle po žvýkání žvýkačky dostanete hlad či chuť na sladké, která by měla být potlačena vzhledem k tomu, že žvýkačky jsou sladké.
5, některá umělá sladidla by se neměla používat při pečení či je jinak tepelně zpracovávat. Při vyšších teplotách zhruba od 40 °C se rozpadají na jednotlivé látky, které jsou samy o sobě toxické.
6, umělá sladidla jsou bezkalorická a nízkokalorická, není tedy sladidlo jako sladidlo. Zejména alkoholová sladidla nesou nějakou kalorickou zátěž. Je ovšem stále o zhruba polovinu menší než u cukru. Taková sladidla poznáte lehce většinou končí na -ol, sorbitol, xylitol nebo třeba maltitol.
Každé umělé sladidlo má své určené limity, které jsou přepočítávány na množství na kilogram tělesné váhy, a nemají je jen tak. Spoustu studií o jejich bezpečnosti stále probíhá a nic na světě se nedá neomezeně konzumovat. Není tedy ideální řešit závislost na cukru pomocí umělých sladidel, ale nemůžeme je zase odepsat z našich životů
Sladkému zdar!

Líbil se ti článek? Dej o něm vědět svým přátelům

Související články